Blog o zvieratách

ODUČENIE PSA OD ZBIERANIA POTRAVY ZO ZEME: 
účinné odporúčania od profesionálov     

Zbiera váš pes všetko na ulici a absolútne nereaguje na vaše protesty? Ide o naliehavý problém, ktorý si vyžaduje rozhodné opatrenia. Tu nehovoríme len o otázke hygieny a vašom znechutení: zviera môže zjesť jed alebo sa nakaziť parazitmi. Túžba hľadať potravu čuchom, kopať diery v nádeji, že nájdu niečo jedlé, je vlastosť povahy psa akéhokoľvek plemena, takže odstránenie tohto zlozvyku je dosť ťažké, ale stále možné.

    Kde začať?

    Takže, aby sa zviera správalo primerane na ulici a „nevysávalo“ dvor, tréningový proces by sa mal začať doma. V byte je pre majiteľa jednoduchšie ovládať správanie psa a naučiť ho základné povely. Hlavným pravidlom je pravidelný tréning. Nemali by ste robiť výnimky, kôli lenivosti alebo nepozornosti. Domáce zviera rýchlo pochopí: čo sa podarí raz, podarí sa aj druhýkrát.

 

    Postup pre odnaučenia psa zbierať zo zeme:

* Naučte svojho psa povely „Fuj!“, „Daj!“. Neopakujte svoj príkaz dvakrát, neuchyľujte sa k trestu. Vaše slová by mali znieť pevne, ale bez agresie. Je neprijateľné, aby sa vás pes bál.

*Kŕmiť len z misky. Nedovoľte, aby váš maznáčik zaliezol pod stôl a hľadal omrvinky a kúsky jedla. Jedlo sa môže podávať iba z misky, ktorá je umiestnená v určitej výške, alebo z ruky. Ak vám náhodou jedlo spadlo alebo vypadlo z misky, povedzte „Fuj!“ a nenechajte ho pozbierať kúsky.

* Povzbudiť. Ak šteniatko nájde jedlo na podlahe, povedzte „Fuj!“ a potom mu ponúknite maškrtu, ktorá bola vopred pripravená.

* Jedlo – len z rúk blízkych rodinných príslušníkov. Ak váš pes zdvihne zo zeme, zakážte svojim priateľom, príbuzným a susedom pohadzovať psovi jedlo na zem. V opačnom prípade pes začne prijímať potravu od cudzích ľudí a zbierať potravu hodenú pred neho.

 

    Ideme von

    Domáce zviera jasne dodržiava príkazy "Fuj!" a "Dať!"? Môžete začať fázu vonkajšieho tréningu. Je vhodné naučiť šteňa na nosenie náhubku. Nahubok pomôže ochrániť vaše šteňa pred pokušením chytiť chutnú pochúťku zo zeme. V budúcnosti zručnosť nosenia náhubku umožní majiteľovi nestarať sa o to, ako sa pes bude správať na verejnom mieste alebo v doprave.

 

    Najprv sa odporúča vziať svojho miláčika na prechádzku na vodítku. Ak sa šteniatko natiahne po atraktívnom predmete, potiahnite ho prudko, ale nie príliš, a povedzte „Fuj!“ Táto akcia rozptýli maznačika a prinúti ho venovať pozornosť majiteľovi.
    Ako zabrániť tomu, aby dospelý pes zbieral potravu na ulici? Pred prechádzkou si pripravte niekoľko fliaš s kamienkami/korálkami, pískadlo, zväzok starých kľúčov a pod. Len čo sa pes pri voľnej prechádzke priblíži k odpadkovému kontajneru alebo chytí jedlo zo zeme, odhoďte fľašu resp. iná vec, ktorá vydáva hluk v jeho smere. Domáce zviera by nemalo pochopiť, čo presne leží pred ním. V tomto prípade pes nebude mať túžbu „poraziť“ zanedbaný objekt. Predstieraje, že ste to nespravili vy. Pes by mal mať asociáciu s jedlom ležiacim na zemi a strachom, ktorý zažil.
    Venujte svojmu miláčikovi maximálnu pozornosť na dvore. Neustale ho zanedbavajte povelmi. Nech je šteniatko neustále niečím zaneprázdnené. Počas prestávok mu ponuknite loptičku alebo inu hračku ktoru by niesol v ustach.

 


Z čoho sa vyrába suché krmivo pre psov a mačky?

 

Debaty o tom, ako a čím kŕmiť mačky a psy, sa vedú už tisíce rokov. Pravdepodobne neexistuje jediná správna odpoveď. Ale väčšina majiteľov súhlasí s tým, že hotové jedlo je najvhodnejšie. A ak začnete zisťovať, z čoho sa vyrába suché krmivo pre psov a mačky, pochopite, že je zdravé a bezpečné. Samozrejme, hovoríme len o kvalitnej strave.

Suché krmivo pre psov vzniklo 1860 rokoch. Prvé psie sušienky vynašiel James Spratt, americký elektrikár. Odvtedy sa technológia ich výroby zlepšila. Na vývoji receptúr sa dnes podieľajú odborníci na výživu a veterinári, ktorých kvalitu kontrolujú rôzne kontrolné orgány.

Vlastnosti výroby suchej potravy

Z čoho sa vyrába suché krmivo pre mačky a psy? Aké sú jeho hlavné zložky? Recepty výrobcov sa môžu líšiť, ale dobré jedlo by malo mať vyvážené zdroje bielkovín, tukov, sacharidov, ako aj vitamínov a minerálov. Jedlo zvyčajne obsahuje:

* mäsové zložky;

* tuky (živočíšne a/alebo rastlinné);

* vláknina (zelenina);

* obilniny, zemiaky a iné zdroje sacharidov;

* vitamín-minerálny komplex;

*probiotiká a prebiotiká.

Toto je všeobecný popis toho, ako a z čoho sa vyrába suché krmivo pre psov alebo mačky. Výrobcovia menia a zlepšujú proces tak, aby vyhovoval ich potrebám.

Suroviny sú pripravované špeciálnym spôsobom, drvené a zahrievané na teplotu 95-150°C. Potom sa použije metóda extrúzie. Najjednoduchším mechanickým extrudérom je mlynček na mäso. Priemyselnú tvorí valec, špirálové skrutky a nástroj na rezanie a tvarovanie výrobkov. Pripravená zmes prechádza pod tlakom cez špeciálne otvory. Vytvori sa zmes, ktorá sa potom nakrája na podložky alebo sa formujú do granul. Navyše vitamíny, ktoré sú zničené pri tepelnej úprave, ako aj tuk môžu byť nastriekané na suché granule, aby sa zvyšil apetit zvieraťa. Výsledné suché krmivo pre psov obsahuje 3-11% vlhkosti, pre mačky - 4-10%.

Teraz vám povieme podrobnejšie, z čoho sa vyrába suché krmivo pre mačky a krmivo pre psov.

Mäsové zložky

Mačky a psy sú predátori. V prírode je základom ich stravy mäso. Samozrejme, za tisíce rokov spoločného života s ľuďmi sa psy a mačky naučili tráviť ľudskú potravu bohatú na sacharidy. No hlavným prvkom ich zdravého jedálnička sú stále bielkoviny, teda mäso.

Môže to byť hovädzie, bravčové, jahňacie, králik, hydina, ryby, ale aj vnútornosti - pečeň, srdce, žalúdky. Sú bohaté na živiny a sú dobré pre psov.

Výrobcovia, ktorí ušetria na krmive, používajú na výrobu kusy nevhodné pre stravu, odpadové mäsové výrobky. Môžu to byť žily, koža, kosti atď. Na obaloch sa takéto zložky skrývajú za nápisom „mäsové výrobky“, „mäsové výrobky“, „produkty živočíšneho pôvodu“. „Dobré“ slová na obale sú čerstvá celá platesa, čerstvé kura, mrazom sušená kuracia pečeň, dehydrovaná morka, jahňacia múčka atď. To znamená, že dobrý výrobca uvádza pôvod zložky a spôsob jej spracovania. Nenechajte sa vystrašiť slovom múka, povieme si o tom ďalej.

Prečo sú potrebné dehydratácie?

Vo všeobecnosti už viete, z čoho sa vyrába suché krmivo pre psov. Ale prečo je tam múka?

Čerstvé mäso obsahuje veľa vody a konečné krmivo by malo byť suché. Ak zmiešate všetky zložky, bude trvať dlho, kým sa zohreje, aby sa vyparila vlhkosť. Počas tejto doby sa zničí veľa užitočných látok a proces varenia sa predĺži a predraží. Mäso sa oddelene suší (dehydruje) a potom sa v prípade potreby melie na múku. Takto sa lepšie premieša s ostatnými ingredienciami. Výrobky je možné aj sublimovať – najskôr sa veľmi rýchlo zmrazia a následne sušia vo vákuu. Takto sa napríklad spracováva pečeň pre krmiva triedy cholistik, aby sa zachovali všetky jej nutričné ​​vlastnosti.

 

Zdroje sacharidov

Sacharidy sú dôležitou súčasťou krmiva pre zvieratá. Sacharidy pomáhajú vytvárať granule. Bez nich by suchá strava vyzerala ako múka a škrob, zo sacharidov pomáha kúskom udržať si tvar. Zdrojom sacharidov sú zemiaky, ryža, ovos, pšenica, kukurica. Výrobcovia holistickeho krmiva na tieto účely často používajú strukoviny. Tiež obilniny, zemiaky a strukoviny sú zdrojom vlákniny, jablká a iné ovocie sú zdrojom prebiotík, o tom si povieme nižšie.

Zrná sú často považované za nežiaduce v strave psa, nie sú pre neho prirodzené. Ale pridanie pšenice do krmiva automaticky neznamená, že je nekvalitné a škodlivé. Otázkou je jeho množstvo. V dobrom jedle prevažuje mäso nad sacharidovou časťou.

Živočíšne tuky

Tuky dodávajú telu energiu, sú potrebné na vstrebávanie vitamínov A, D, E. Ale tukov by nemalo byť veľa, inak bude mať zviera nadváhu. V prírode získavajú dravce tuky živočíšneho pôvodu, preto je žiaduce, aby v krmive prevládali. Doplnkovým zdrojom vitamínov môžu byť doplnky rastlinných olejov a rybieho tuku.

Celulóza

Jednoducho povedané, vláknina sú tie časti rastlín, ktoré sa nestrávia v žalúdku. V tejto forme sa dostávajú do čriev, stimulujú peristaltiku a sú vylučované z tela von. Vláknina je nevyhnutná pre prirodzené fungovanie tráviaceho traktu, pri jej nedostatku bude váš miláčik trpieť zápchou a inými tráviacimi poruchami. Bežným zdrojom vlákniny v krmive sú repna dužina alebo dužina. Drahé dietné krmiva používajú sušenú zeleninu a ovocie.

Vitamíny a minerály

Výživa zvierat je navyše obohatená o vitamíny a minerály. Zloženie komplexu sa líši v závislosti od účelu stravy - normy pre šteniatka a mačiatka sa líšia od noriem pre dospelých domácich miláčikov. Samozrejme, že produkty, z ktorých sa krmivo vyrába, už vitamíny obsahujú. Ale niektoré z nich sú zničené počas tepelného spracovania. Napríklad aminokyselina taurín, ktorá je pre mačky životne dôležitá, sa nachádza v surovej pečeni, no pri spracovaní sa ničí. Aby bola suchá strava plnohodnotná, pridáva sa do nej dodatočne po tepelnej úprave.

 

Konzervačné látky

Krmivo pre psov a mačky je tučný, bielkovinový produkt. Toto je ideálne miesto pre rast baktérií. Aby sa zabránilo jeho znehodnoteniu, výrobcovia prijímajú mnohé opatrenia. V prvom rade sú to dobré sušiace a vzduchotesné nádoby. Produkt tak oxiduje pomalšie, zachováva si chuť a vôňu, ktorá je príťažlivá pre domáce zvieratá. Trvanlivosť suchých potravín v balení je 1-1,5 roka. Po otvorení - nie viac ako 1,5 mesiaca (v tmavom a chladnom mieste)

Je zrejmé, že len fyzikálnymi prostriedkami nie je možné dosiahnuť takú dlhú trvanlivosť. Sú potrebné konzervačné látky. Môžu byť prírodného pôvodu a syntetické. Prvý obsahuje rozmarínový extrakt a zmes tokoferolov (poznáme ho pod názvom vitamín E), druhý obsahuje rôzne prísady s indexom E. Nebojte sa ich: všetky boli testované príslušnými regulačnými úradmi . Ak sa objavia údaje o možnom poškodení organizmu E-doplnkami, ich používanie je zakázané.

Aby som to zhrnul: konzervačné látky/antioxidanty sú dôležitým prvkom krmiva. Vďaka nim zostáva strava pre domáceho maznáčika bezpečná a chutná.

Probiotiká a prebiotiká

Na obale niektorých potravín si môžete všimnúť zmienku o probiotikách alebo prebiotikách. Čo to je a prečo to mačka alebo pes potrebujú?

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré sú prospešné pre telo. Optimalizujú črevnú mikroflóru. Prebiotiká sú potravinové prvky, ktoré stimulujú rast a aktivitu prospešnej črevnej mikroflóry. V prirodzenom prostredí dravce jedia korisť úplne vrátane obsahu čriev, jedia trávu a v prípade potreby jedia trus príbuzných alebo bylinožravcov. To pomáha znovu osídľovať črevá prospešnými baktériami a udržiavať zdravú rovnováhu medzi mikroorganizmami.

Štvornohý obyvateľ bytu je zbavený takýchto príležitostí. Výrobcovia krmív však berú do úvahy tieto nedostatky správnej výživy a obohacujú stravu. Napríklad suché krmivo Optimeal pre dospelé mačky obsahuje prebiotikum Actigen. Normalizuje rovnováhu črevnej mikroflóry a zabezpečuje zdravé trávenie.

Slané suché krmivo pre šteňatá veľkých plemien obsahuje probiotikum Lactobacillus acidophilus HA-122.Zlepšuje stráviteľnosť krmiva a posilňuje imunitný systém.

 

Záver

Uvedené zložky nepokrývajú celú škálu receptur. Do krmiva sa môžu pridávať rôzne bylinné extrakty, koreniny a pod. Hydrolyzované panciere kôrovcov pomáhajú podporovať zdravie kĺbov. Yucca Schidigera alebo jej extrakt normalizuje činnosť čriev a znižuje zápach exkrementov. Všetko, čo výrobca dáva do krmiva, plní svoju funkciu a má svoj dôvod.

Teraz chápete, z čoho sa vyrába suché krmivo pre mačky alebo psy, a viete, že v zložení dobrého výrobcu nie je nič strašné. Ako však zistíte, či je výrobca dobrý? Starostlivo si preštudujte štítok, poraďte sa s veterinárom a sledujte správanie vášho domáceho maznáčika. Ani veľmi drahé krmivo nemusí byť pre vášho miláčika vhodné, všetko je veľmi individuálne.

Pamätajte na pravidlá skladovania potravín: otvorený obal by ste nemali nechávať na slnečnom mieste, inak obsahujúce tuky v granulách rýchlo oxidujú a žltnú. Nekupujte krmivo z otvorených vriec, najmä ak je v obchode vysoká vlhkosť. Choroby sa v takýchto krmivach vyvíjajú aktívnejšie a môžu spôsobiť otravu jedlom pre vášho domáceho maznáčika.